През 1775г. избухва Американската война за независимост. Тринадесетте колонии се изправят срещу

...
През 1775г. избухва Американската война за независимост. Тринадесетте колонии се изправят срещу
Коментари Харесай

На този ден: Избухва Американската война за независимост

През 1775г.  избухва Американската война за самостоятелност.  Тринадесетте колонии се изправят против Британската империя и съумяват да завоюват война, която поставя началото на Съединените американски щати. Френското кралство и Испанската империя подкрепя американците. На 4 юли 1776 година тринадесетте колонии оповестили независимостта си с Декларацията за самостоятелност, дело на Томас Джеферсън и гласувана от Континенталния конгрес в Залата на независимостта, Филаделфия. 
Прочетете още
През 1944г. инцидентно е  открита Казанлъшката гробница  под могилен насип от бойци, които копаели окоп в североизточната част на Казанлък. Могилата имала тип на натурален свършек на естествено хълмистото нагорнище. Тя била висока 7 m, с диаметър на основата 40 m. Войниците попаднали на иззидана каменна стена. Любопитството ги предиздвикало да я разбият, след което влезнали в невисок и стеснен кулоар, където имало повалена правоъгълна гранитна плоча, а от там в кръгло засводено помещение. Осъзнали, че са разкрили нещо значимо, те извикали археолог и той удостоверил догатките им. Така бил открит незабравим монумент от ранноеленистическата ера в България, който в този момент е измежду Стоте национални туристически обекта. Могилата е принадлежала на тракийския държател Ройгос. Гробницата се трансформира в един от знаците на българското културно завещание.  

През 1995г. в  Оклахома Сити е осъществен атентат, който дотогава е най-големият огромен терористичен акт в Съединени американски щати . С кола бомба е взривена е федералната постройка " Алфред П. Мъра ". Убити са 168 души, а съвсем 700 са ранени. След атентатите от 11 септември 2001, атентатът от Оклахома е вторият най-мащабен терористичен атентат в Съединени американски щати, само че остава първият изработен от американци. За атентата са обвинени военнослужещите Тимъти Маквей, Тери Никълс, Майкъл и Лори Фортие. През 2001г. Маквей е наказан на гибел и екзекутиран, а Тери Николс получава доживотна присъда. Според претекстовете на атентаторите е Обсадата на Уейко през 1993г. В нея управляващите отстраняват 79 от членовете на сектата Клонка Давидова. 


Атентатът в Оклахома през 1995г.

През 2005г.  Йозеф Рацингер е определен за новия папа . Рацингер става папа Бенедикт XVI и е определен на втория ден от папския конклав. Той заменя папa Йоан Павел II. Бенедикт става вторият немски папа, а през 2013-а поради здравословното си положение се отдръпва от поста и става вторият папа след папа Целестин V през 1294г., който се отдръпва от поста. Бенедикт е сменен от папа Франциск, който и до ден сегашен е глава на римокатолическата черква.

През 2007г.  цар Калоян е тържествено заровен  с държавни почести в църквата " Свети Четиридесет мъченици " във Велико Търново. На погребението участва и тогавашният президент Георги Първанов. Според доста историци обаче няма никакви безапелационни доказателства, че точно тленните останки на цар Калоян са били заровени. 

Навършват се 214 години от рождението на създателя на теорията за еволюцията на типовете -  Чарлз Дарвин . През 2020-а година в злополука умира известният журналист  Милен Цветков
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР